Boris Lvin (bbb) wrote,
Boris Lvin
bbb

Пресс-релизи Булгаргаза

1. 20 Декември 2005 г.

Във връзка с появилите се в публичното пространство неточни информации по отношение направения от “Булгаргаз” ЕАД разчет за цената на природния газ за първото тримесечие на 2006-а, дружеството прави следните уточнения:

Направеният разчет предвижда цената на 1000 куб.м природен газ да бъде 311.21 лв. В момента цената е 276.91 лв.

Увеличението от 34.30 лв. е предизвикано от промяна на цената, на която “Газпром” доставя горивото на “Булгаргаз” ЕАД.

Съгласно формулата, по която се изчислява това увеличение, промяната на доставната цена зависи от цените на мазута със съдържание на сяра 3.5%, мазута със съдържание на сяра 1%, газьола, както и от курса на долара спрямо лева. Формулата е записана в дългосрочния договор за доставка на руски природен газ от “Газпром”, който е валиден до 2010 г.

Разчетът на “Булгаргаз” ЕАД е направен по реда, определен в Наредбата за регулиране на цените на природния газ, съгласно който дружеството на всеки три месеца отправя до ДКЕВР актуализирани ценови предложения, които комисията следва да оцени и утвърди. Последното предложение на “Булгаргаз” ЕАД бе представено на ДКЕВР на 13 декември 2005-а.

http://www.bulgargaz.bg/content.php?show=news&id=18

2. 3 Януари 2006 г.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Във връзка с усложняването на отношенията между Украйна и Русия в областта на природния газ, “Булгаргаз” ЕАД уведомява своите клиенти, че обстановката в газопреносната система на страната е нормална. Всички потребители получават заявените количества природен газ. Ако възникне необходимост, “Булгаргаз” ЕАД може да използва своите резерви в ПГХ “Чирен”, за осигуряване на нужните количества природен газ за своите потребители.

“Булгаргаз” ЕАД
3 януари 2006 г.

http://www.bulgargaz.bg/content.php?show=news&id=19

3. 6 Януари 2006 г.

"БУЛГАРГАЗ " ЕАД ИЗПРАТИ ОФИЦИАЛЕН ОТГОВОР ДО ОАО "ГАЗПРОМ"

"Булгаргаз" ЕАД изпрати писмо с официален отговор на искането на ОАО "Газпром" за промяна в транзитния договор от 1998 г. между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газекспорт". Писмото е адресирано до заместник-председателя на "Газпром" и Генерален директор на ООО "Газекспорт" Александър Медведев от заместник-министьра на икономиката и енергетиката и Председател на Съвета на директорите на "Булгаргаз" ЕАД Валентин Иванов.

В писмото се посочва, че отправеното от г-н Медведев в края на миналата година предложение за изменение на договора за транзит на руски природен газ през територията на Република България за Турция, Гърция и Македония е неприемливо за българската страна. Министерството на икономиката и енергетиката и ръководството на българското дружество изразяват готовност да сътрудничат с Руската федерация и с двете руски компании по стратегически енергийни проекти за България и Югоизточна Европа.

Според договора няма юридическа възможност за неговото преразглеждане или едностранно прекратяване преди изтичането му през 2010 г. Действащите договори за доставка и транзит на руски природен газ са подписани след преходите на двете държави към пазарни икономики и са основани на пазарни принципи.

Приветстваме заявената от ОАО "Газпром" готовност да бъде удължен срокът на транзитните договори за пренос на руски газ през България към други балкански страни, включително Сърбия. Напълно подкрепяме намеренията на ООО "Газекспорт" да увеличи инвестициите си в разширението на газопреносната мрежа в България чрез дъщерната си компания АО "Овергаз Инк.". Готови сме да разгледаме и обсъдим предложения за участие на ОАО "Газпром" в развитието на българската топлинна и ядрена енергетика.

Имаме намерението да продължим да работим съвместно с руските си партньори за разширяване на газопреносната мрежа, увеличаване на количеството транзитиран руски природен газ през България и удължаването на действащия транзитен договор до 2020 г., се казва още в официалния отговор.

http://www.bulgargaz.bg/content.php?show=news&id=20

Выглядит, кстати, Булгаргаз как-то совершенно не солидно. Разве же в таких помещениях должны сидеть газовые начальники?

Subscribe

 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your reply will be screened

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments